Foarte multe dintre produsele alimentare și băuturile pe care le cumpărăm zi de zi sunt ambalate în cutii din aluminiu sau oțel, ambele materiale putând fi reciclate în vederea fabricării unor recipiente noi sau a altor elemente din metal.
Reciclarea aluminiului prezintă o importanță deosebită pentru diminuarea volumului de energie și gaze de seră emise în atmosferă, motiv pentru care nu doar planeta are de câștigat, ci și oamenii.
Metalul poate fi reciclat și fără pierderi de proprietăți, astfel încât reciclarea aluminiului este unul dintre cele mai bune lucruri pe are le putem face pentru mediul înconjurător!
Cum se realizează reciclarea dozelor de aluminiu?
Cutiile de băuturi din aluminiu sunt, ca și PET-urile, omniprezente, însă asemănările se opresc aici. Spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să se degradeze deloc.
Procesul e simplu: cutiile sunt sortate, apoi spălate pentru a se elimina substanțele contaminante, apoi sunt topite, obținându-se niște lingouri.
Acestea sunt mult mai mari decât cele din aur; într-un lingou de aluminiu intră cam 1,6 milioane de doze de băuturi! Ulterior, din lingouri se obțin foi de tablă de aluminiu, care sunt din nou prelucrate pentru a lua forma cutiilor de băuturi.
În ansamblu, procesul este foarte rapid; o cutie de bere depusă la un colector de deșeuri este reciclată și ajunge din nou pe rafturile magazinelor în doar două luni!
Ce beneficii are reciclarea dozelor de aluminiu?
Impactul reciclării aluminiului asupra mediului este unul enorm. Interesant de reținut este faptul că aluminiul reprezintă o resursă care formează aproximativ 8% din scoarța pământului. Este extras din bauxităm care conține compusul alumina, printr-un proces electrolitic intensiv energetic. Patru tone de bauxită conțin două tone de aluminam care generează o tonă de aluminiu valoros.
Metalul este utilizat în construirea de clădiri, în transporturi, dar și în alte aplicații industriale, precum și confecționarea de ambalaje.
Reciclarea aluminiului consumă doar 5%-8% din energia necesară extragerii sale din minereu – un proces complicat, relativ costisitor și care consumă cantități enorme de energie electrică.
Aluminiul este, de asemenea, unul dintre puținele materiale pentru care costurile de reciclare sunt depășite de prețul de vânzare al produsului reciclat – la fel ca și oțelul și cuprul.
Atât aluminiul, cât și oțelul sunt ușor de reciclat și există avantaje enorme pentru realizarea acestui proces. Cu toate acestea, însă, multe cutii sau doze ajung la depozitele de deșeuri sau la groapa de gunoi.
Multe persoane încă nu înțeleg influența pe care aceste materiale o au asupra mediului, dar și asupra sănătății populației. Dacă vom recicla mai multe cutii, putem reduce cantitatea de materii prime necesare pentru a produce noi produse.
Știați că…
- Dozele de aluminiu pot fi reciclate fără să se piardă din calitate, sunt reciclabile 100% și pot fi revalorificate la nesfârșit?
- Din cantitatea de fier și oțel de 11 milioane produsă anual, doar 70 la sută este recuperată. Iar din restul de 30%, două treimi ajung în gropile de gunoi?
- Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide, reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%?
- Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului?
- Reciclarea aluminiului economisește 90% din energia necesară producției, dacă este folosit în procesul de producție în locul materiilor prime?
- Reciclând 1 tonă de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă 9 tone de CO2? Adică o cantitate echivalentă cu a conduce 40.000 km cu mașina.
- Dozele de aluminiu sunt probabil cele mai reciclate obiecte, deși sunt reciclate și alte obiecte din aluminiu, cum sunt ramele de ferestre din aluminiu?
- Reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore.
- Dacă sunt aruncate în natură sau depozitate la groapa de gunoi, dozele de aluminiu se degradează în 500 de ani sau mai mult?
- Sunt peste 80 de miliarde de doze de aluminiu care se folosesc anual la nivel mondial?
- Prin reciclarea aluminiului se utilizează doar 5% din energia necesară pentru producerea de metal nou din minereu, și sunt produse doar 5% din emisiile de dioxid de carbon?
Sursa: hartareciclarii.ro