+(40) 746 306 044 contact@recondis.com

 

Managementul deșeurilor este o activitate complexă care are în vedere colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor, rezultate în urma unei activități casnice sau comerciale. Necesitatea de a-l integra în aproape orice domeniu de activitate vine nu doar din beneficiile pe care le aduce în ceea ce privește protecția mediului înconjurător prin reducerea poluării, dar și din considerente financiare. Acest lucru este posibil deoarece pentru cele mai multe companii, deșeurile nu sunt doar o sursă de poluare, ci și generatoare de costuri suplimentare. De aceea, a fi sustenabil nu este doar un trend trecător la care să ne aliniem din dorința de a avea o imagine mai bună în piață, ci este o decizie de business extrem de înțeleaptă prin care optimizăm cheltuielile.

 

Ce cheltuieli implică deșeurile?

Reducerea costurilor prin gestionarea deșeurilor

Modalități de reducere a costurilor cu managementul deșeurilor

                Analizarea surselor de deșeuri și eliminarea celor inutile

                Reducerea volumului de deșeuri organice

                Alegerea materialelor adecvate

                Investiții în echipament de management al deșeurilor

 

Ce cheltuieli implică deșeurile?

 

Procesul de management al deșeurilor este unul complex și costisitor, de aceea accentul nu trebuie pus pe ideea creșterii și perfecționării capacității de eliminare a acestora, ci pe adoptarea de noi metode și tehnologii care să producă deșeuri în cantitate mai redusă, într-o formă cât mai ușor de tratat.

 

 

Un management deficitar va atrage după sine o serie de costuri și e bine de știut că acestea pot reprezenta până la aproximativ 5% din cifra de afaceri anuală a unei afaceri. Dintre aceste costuri amintim:

  • colectarea deșeurilor
  • transferul deșeurilor
  • închirierea de containere

Reducerea costurilor prin gestionarea deșeurilor

 

Cu siguranță orice antreprenor își dorește maximizarea profitului. Dezvoltarea business-ului se poate face prin creșterea numărului de clienți sau fidelizarea celor existenți, dar și printr-o analiză și monitorizare mai atentă a cheltuielilor. Este posibil ca în companie să existe activități care consumă timp și resurse financiare, dar care nu aduc încasări pe măsură. Cea mai bună decizie este să le identificăm și să le eliminăm pentru a face mai mult spațiu activităților productive. Câștigurile sunt din două direcții: în primul rând nu se mai consumă timp cu activități care nu produc câștiguri pentru companie, în al doilea rând, timpul economisit poate fi investit pentru dezvoltarea business-ului. Un astfel de exemplu este și managementul deșeurilor. Chiar dacă, în mod tradițional, deșeurile sunt considerate o sursă de poluare de care trebuie să scăpăm, cu un management bine pus la punct, acestea pot deveni o sursă importantă de materiale și chiar una de venituri suplimentare pentru companie.

 

 

Uniunea Europeană vorbește clar despre o serie de obiective și de cerințe pe care țările membre, printre care și România, trebuie să le respecte în ceea ce privește domeniul deșeurilor. Ca urmare s-au impus noi măsuri atât pentru agenții economici, cât și pentru populație și implicit se aplică și sancțiuni financiare în cazul în care aceștia nu respectă obligațiile față de mediul înconjurător. Există multe beneficii pentru valorificarea deșeurilor, dar unele dintre cele mai importante sunt reducerea costurilor și îndeplinirea obligațiilor din legislație. În plus, legislația din domeniu, prevede și amenzi pentru nerespectarea regulilor privind colectarea, depozitarea și managementul deșeurilor, astfel că se vor economisi și costurile unor amenzi în eventualitatea în care s-ar găsi nereguli.

 

Modalități de reducere a costurilor cu managementul deșeurilor

 

Costurile de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea unui agent economic pot fi reduse însă prin câteva modalități pe care le vom trece în revistă mai jos.

 

 

1. Analizarea surselor de deșeuri și eliminarea celor inutile

 

Primul pas către reducerea costurilor de gestionare a deșeurilor este o revizuire a surselor din care provin. Există ceva care ar putea fi eliminat sau cel puțin redus în afacere? Un exemplu este digitalizarea afacerii, prin eliminarea consumului inutil de hârtie. Din fericire, tehnologia tot mai avansată, ne ajută ca acest proces să fie mai simplu ca oricând. Eliminarea, reutilizarea sau reducerea deșeurilor ori de câte ori este posibil, este prima cale către reduceri semnificative de costuri.

 

2. Reducerea volumului de deșeuri organice

 

Odată ce ați eliminat sursele inutile de deșeuri și ați reciclat acolo unde este posibil, puteți face mult mai mult pentru a reduce volumul și costul asociat al deșeurilor rămase. De exemplu, deșeurile organice pot fi reduse semnificativ în volum prin deshidratare. E bine de știut că în ziua de astăzi există o mulțime de variante prin care se poate reduce volumul deșeurilor rezultate, așa că informarea și cercetarea din piață sunt vitale pentru a identifica potențiali colaboratori care să ne dea o mână de ajutor în această direcție.

 

3. Alegerea materialelor adecvate

 

Fabricarea și ambalarea produselor produce cel mai mare volum de deșeuri în cadrul organizațiilor. Prin urmare, este important să se ia în considerare gestionarea deșeurilor ca parte a planului de management al materialelor. Acest lucru permite organizațiilor să aleagă materiale pe baza posibilităților pe care le au de reutilizare și reciclare. Cum se economisesc costurile astfel? În primul rând, materialele reutilizabile se pot vinde altor companii, apoi reutilizarea materialelor va reduce producția de deșeuri, ceea ce va duce la cheltuieli mai mici de colectare, iar faptul că o companie reciclează va atrage după sine tarife mai mici din partea majorității transportatorilor.

 

4. Investiții în echipament de management al deșeurilor

 

La RECONDIS credem într-o lume mai curată prin mai multă responsabilitate. Și pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă, atunci când deșeurile sunt bine gestionate, ele pot deveni o sursă importantă de materiale. Întreaga noastră echipă lucrează pentru a-i ajuta pe partenerii noștri în colectarea, sortarea și împachetarea deșeurilor în baloți, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, care să nu afecteze sub nici o formă mediul înconjurător și să le eficientizeze costurile.

 

Soluțiile noastre includ:

 

  • Prese mobile/automate pentru balotat deșeuri menajere și reciclabile
  • Mega – Prescontainere (Sharktainer) pentru deșeuri reciclabile și menajere
  • Autogunoiere cu transfer mobil multitruck pentru colectarea selectivă
  • Stații pentru transferul deșeurilor reciclabile și menajere
  • Stații pentru sortarea deșeurilor reciclabile
  • Sisteme de colectare subterană a deșeurilor
  • Prese verticale pentru balotat deșeuri
  • Tocătoare pentru deșeuri

Reprezentanții noștri vă stau la dispoziție pentru o discuție legată de activitatea companiei și de modalitățile prin care puteți reduce costurile inutile cu activitățile de managementul deșeurilor. Eliminarea acestora este un pas esențial pentru creșterea productivității, dar și pentru a fi parte din categoria celor care arată că le pasă de viitorul lumii în care trăiesc și care înțeleg că business-ul, dincolo de cifre, înseamnă și responsabilitate.