+(40) 746 306 044 contact@recondis.com

Stația de sortare deșeuri reprezintă ansamblul echipamentelor îmbinat cu forța de muncă, ce eficientizează sortarea deșeurilor, după cum poți afla mai multe în articolul acesta. După cum este bine explicat în articolul menționat, o stație de sortare poate fi simplă, alcătuită doar dintr-o platformă de sortare și benzile de alimentare și sortare aferente, sau poate fi foarte complexă construită cu echipamente automate care preiau, afânează, dispersează, sortează , dozează și procesează deșeurile menajere și/sau reciclabile.

 

 

Pentru a întelege și mai bine procesul de sortare și ce echipamente se potrivesc pentru necesitatea fiecăruia, vom detalia aici și mai mult echipamentele dintr-o stație de sortare complexă.

 

Desfăcătorul de saci

 

Primul echipamente dintr-o stație de sortare este de regulă, desfăcătorul de saci. Însă despre acesta nu vom discuta foarte mult deoarece, face un singur lucru, și îl face bine. Desface sacii mejaneri cu deșeu solid municipal, fără a deteriora conținutul. Rata de acuratețe a acestui echipament este de regulă aproape de 100%.

 

 

Materialele rezultate din acest echipament sunt preluate de o bandă transportoare și duse mai departe catre procesul de sortare.  Prima  operațiune din acest proces trebuie să fie separarea fracției mici de cea mari. La noi în România există conceptul de separarea fracției biodegradabile din deșeurile de sortat. Însă în stația de sortare nu ar trebui să ajungă biodegradabil, decât materiale reciclabile amestecate care urmează a fi sortate. Iar deșeurile menajere biodegradabile la TMB ( tratare mecano biologica… compost)

 

Any way… haideți să vedem cum facem această primă sortare.

 

Ciurul Trommel:  Este eficient sau nu ? Oarecum. Este unul dintre cele mai populare utilaje deoarece este produs de un timp îndelungat.  Insă în cazul materialelor deja contaminate nu face decât să le amestece și să le deterioreze și mai tare. Este potrivit cand vrei să renunți la anumite materiale deteriorabilă sau când ai un buget redus.

 

Sita cu degete ( Grizzly fingers screen): Un utilaj împrumutat din sortarea agregatelor minerale. Folosește atât vibrațile cât și un set de bare așezate succesiv în trepte iar la fiecare treaptă spațiul dintre bare se modifică pentru a face posibilă sortarea diferitelor mărimi.  Un neajuns al acestui echipament este dat de dimensiunea lui. Echipamentul de regula este prea scurt pentru a face o sortare eficientă iar dacă avem bucăți mici deasupra celor mari s-ar putea în continuare să rămână acolo nesortare. Deci acest echipament este potrivit pentru materialele mai mici și grele.

 

 

O variantă mai complexă a acestui utilaj poate fi sita vibratoare multi strat. Straturi succesive de site cu dimensiuni diferite a găurilor fac posibilă sortarea materialelor.

 

 

Sită cu discuri 3D cu dimensiuni variabile: Acesta este într-adevăr un utilaj de ultimă generație. Întoarce ușor materialele pe fiacre parte fără a le contamina și mai mult și realizează astfel sortarea eficientă a particulelor mici față de cele mari. Dimensiunea variabilă și forma specială a discurilor 3D împiedică înfundarea acestuia.

 

 

Ciurul trommel – sau sita cu degete?

 

Un ciur trommel, cunoscut și ca ciur rotativ, sau sită rotativă, este un echipament de sortare mecanică, utilizat pentru separarea materialelor, în principal în industria prelucrării deșeurilor solide. Se compune dintr-un tambur cilindric perforat, care este în mod normal înclinat la un unghi specific. Separarea fizică pe mărimi, se realizează pe masură ce materialul alimentat la capătul mai înalt al echipamentului, se învarte în jos pe tamburul rotativ, unde materialul subdimensionat, mai mic decât deschiderile sitei tamburului, trece prin acestea, în timp ce materialul supradimensionat ajunge în celălalt capăt al tamburului.

 

 

Ambele tipuri de materiale ce rezultă de la ciur, atât cel subdimensionat cât și cel supradimensionat sunt preluate de benzi de transport. De regulă materialul subdimensionat, ce trece prin sita ciurului, este preluat de bandă și transportat intr-un container, iar cel supradimensionat trecut mai departe în procesul de sortare, prin echipamentele stației de sortare.

 

Ciurul poate fi echipat cu țepușe, pentru a desface sacii cu material, dacă în stația de sortare nu a fost integrat un desfăcător de saci, înainte de ciur. Acest lucru se întâmpla când materialul ce intră pe stația de sortare, nu conține deșeuri în saci menajeri, în cantitate mare, încât să justifice un desfăcător de saci.

 

Ciurul este dotat de regulă și cu o perie, de lungimea tamburului, fixată în partea de sus a acestuia, în partea exterioară, pentru a curăța tamburul în mișcările sale de rotație.

 

Sita cu degete o alternativă la Trommel

 

Sita cu degete, este un echipament de sortare, care sortează materialul după mărime, la fel ca și ciurul. Sita în acest caz este formată dintr-o platformă tip scari, fiecare punte sau treaptă fiind formată din “degete” situate la o anumită distanță unul de celălalt. Această distanță reprezintă dimensiunea materialului care va fi sortat din totalul materialului alimentat pe acest echipament. Acțiunea vibratorie împrăștie materialul pe punte, pentru o utilizare maximă a zonei sitei. Degetele împreună cu suprafețele unice de ieșire și pozițiile eșalonate ajută la prevenirea ocolirii materialului.

 

 

Performanța de separare este îmbunătățită în continuare, deoarece materialul cade in cascada, liber pe punte. Rezultatul: flux continuu, dinamic de material pentru a îmbunătăți și optimiza separarea și clasificarea.

 

Ciur sau sita cu degete?

 

Răspunsul vine de la utilizator. Ciurul separă materialul organic până în dimensiunile necesare (găurile sitei) prin mișcarea de rotație. Aceasta mișcare de rotație asigură o eficiență foarte mare a eliminării materialului organic, însa în același timp poate contamina și celelalte materiale cu impurități. Pe când sita cu degete nu face acest lucru, însa este posibil ca nu tot materialul organic să fie eliminat, din cauza că nu are o mișcare de rotație iar materialul nu este întors pe fiecare parte.

 

Astfel utilizatorul poate doar decide …

 

Pe care din cele două le va utiliza, după configurația stației de sortare. Dacă în continuarea liniei de sortare, mai există un echipament cu sită pentru sortare organic, spre exemplu ballisticul, care pe langă separarea 2D și 3D, elimină și materialul organic rămas, atunci alegerea potrivită este sita cu degete. În caz contrar, ciur-ul este alegerea potrivită.

 

Tehnica de cernut cu sistem stea sau disc cu geometrie variabilă oferă cea mai mare eficiență

 

Tehnica de cernut prin sistemul stea-disc este ideală în pregătirea deșeurilor, a materialelor reciclabile precum și a resturilor bio. Mașinile de cernut cu sistem disc 3D cu dimensiune variabilă  preiau materialul de prelucrat cu ajutorul unor benzi transportoare și îl fracționează în 2 sau 3 parți.   Potrivirea unghiului la 15˚ va prelungi durata de cernere și va asigura o separare curată și cea mai bună calitate a materialului cernut. Discurile rotitoare cern materialul în mod optim și scutură particulele care se lipesc.

 

Capacitate

 

Suprafața standard de cernere  este de până la 350t sau 400m³/h, depinde de material și granulație.

 

Construcție

  • Schimbare usoara a punții de cernere
  • Mod de asambare modular
  • Capacitate înaltă
  • Timp de încărcare scurt
  • Grămezile de material cernut iau naștere cu ajutorul benzilor transportoare lungi
  • Control de viteză continuu pentru puntea de cernere și benzi

 

Material/materialul cernut

 

Reciclare, de ex. moloz, compost procesat, deșeuri de incinerare, etc.

 

Material bio, de ex. masă verde, rădăcini, resturi lemnoase, compost, compost bio, scoarță, lemn vechi tratat sau netratat etc.

 

Deșeuri, de ex. deșeuri industriale, deșeuri domestice, reziduri, deșeuri bio, RDF, SRF,

 

Sortatorul Ballistic

 

 

Un separator balistic este un echipament de sortare mecanică cu una sau mai multe palete oscilante care parcurg lungimea punții de sortare. Aceasta oferă o mișcare de agitație a fluxului de materiale de deasupra punții. Această mișcare are un efect diferit asupra fluxului de deșeuri amestecate, provocând o separare a articolelor rigide de la un capăt și a articolelor flexibile de la celălalt, adică materialele 3D și 2D. Paleta sau paletele,  sunt de obicei perforate, pentru a permite ca materialul organic sau materialele marunte, cum ar fi sticla, să cadă prin punte pentru a asigura o altă separare.

 

Ca sa întelegem mai bine ce sortează sortatorul ballistic: articolele rigide (3D) sunt materiale precum sticle de plastic, sticlă, cutii de aluminiu, cutii de oțel. Fracția flexibilă (2D) este folia de plastic și diferite tipuri de hârtie, cum ar fi cartonul, hârtia mixtă de birou și hârtia de ziar.

 

Acest echipament ne ajută să împărtim materialul în 2 fracții, pentru o sortare mai facilă a acestuia. Asta înseamnă că în continuare, linia noastră de sortare este divizată în două, și în funcție de ce fracții dorim să obținem, putem asocia liniile cu alte echipamente, de la simplele platforme de sortare manuală ce pot fi integrate în continuare, până la sortatoare optice.

 

Sortatorul optic

 

 

Sortatorul optic, este un echipament care, în funcție de tipurile de senzori utilizați și de inteligența sistemului de procesare a imaginilor, și cu ajutorul software-urilor optice pot recunoaște culoarea, dimensiunea, forma, proprietățile structurale și compoziția chimică a obiectelor. Sortatorul compară obiectele cu criteriile de acceptare / respingere definite de utilizator pentru a identifica și elimina produse defecte și materiale străine  de pe linia de producție sau pentru a separa produsele de diferite clase sau tipuri de materiale.

 

Într-o idee mult mai simplă, acest echipament, sortează la o viteză foarte mare, anumite materiale selectate de către utilizator. Spre exemplu, dacă introducem acest echipament într-o linie de sortare, putem sorta foarte efficient, unul sau două tipuri de materiale. Materialul intră în acest echipament cu ajutorul unei benzi de mare viteză, senzorul analizează aceste materiale, eliminînd din tot fluxul doar materialul care dorește utilizatorul să fie sortat. Aceasta eliminare, echipamentul o face cu ajutorul unor valve suflante de mare presiune, care “sulfă” efectiv materialul de pe bandă.

 

Astfel, rămânem cu fracția eliminată, care poate fi doar pet, sau doar folie, sau plastic în general, și restul materialului, care merge mai departe în linia de sortare.

 

Unele sortatoare optice, pot sorta două fracții din materialul brut.  Altele, pot recircula materialul, spre a fi trecut pentru a doua oară prin același sortator optic, pentru un procent de sortare mai mare. Totul depinde de configurația liniei de sortare.

 

Sortatorul magnetic și electromagnetic

 

 

Separatorul magnetic e un echipament cu o descriere simplă. Acesta separă metalele feroase din materialul brut din linia de sortare. Separatorul magnetic este format dintr-o bandă , care este pozitionată transversal față de banda de transport a materialelor.

 

Separatorul electromagnetic este similar celui magnetic, doar că separă metalele neferoase din materialul brut.

 

Cele două echipamente sunt poziționate într-o linie de sortare, în funcție de configurație. Un loc comun în care le găsim într-o linie de sortare ar fi la capătul unei platforme de sortare manuală.

 

SEPARATOR EDDY CURENT (SEPARATOR CURENȚI TURBIONARI)

 

 

Acesta este un separator care folosește un câmp magnetic puternic pentru a separa metalele neferoase de deșeuri după ce toate metalele feroase au fost îndepărtate anterior printr-un anumit aranjament de magneți. Dispozitivul folosește curenți turbionari pentru a efectua separarea. Separatoarele EDDY Curent nu sunt proiectate pentru a sorta metalele feroase care devin fierbinți în câmpul curentului turbionar. Acest lucru poate duce la deteriorarea curelei separatoare de curent turbionar.

 

După cum vedeți suntem pregătiți să răspundem oricărui proiect de sortare, de orice dimensiuni.

 

Lasă-ne acum un link cu profilul tău de pe facebook sau linkedin si noi vom publica mai multe articole similare pe care le vei putea urmări când consideri.

 

www.recondis.com

contact@recondis.comWordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial