+(40) 746 306 044 contact@recondis.com

Introducere:

 

Toți știm cum funcționează o presă de balotat deseuri. Este simplu, o alimentezi cu material iar ea produce baloți. Însă voi dezvolta acest subiect, și vei descoperi aici informații despre puncte importante precum: ce înseamnă productivitatea unei prese de balotat, cum modifică anumite accesorii opționale productivitatea și modul de funcționare a unei prese de balotat deșeuri ; ce trebuie să ai în vedere când te gândești să achiziționezi o presa de balotat deșeuri, și multe altele.

 

 

Când vrei să cumperi o presa de balotat carton, sau alte deseuri reciciclabile, este evident că-ți dorești să cumperi ce e mai bun pentru tine, și dacă are și un preț mic ar fi perfect. Dar cum știi ce ți se potrivește?

 

Productivitatea

 

Unul din cele mai importante aspecte la o presă de balotat este productivitatea și puterea echipamentului. Aceste două aspecte sunt într-o strânsă legătură. Productivitatea unui echipament poate fi calculată în volum procesat. Din volumul procesat ne putem da seama cât material putem presa, adică productivitatea presei de balotat.

 

Calculul productivității orare a unei prese automate de balotat carton, PET-uri sau alte materiale reciclabile este simplu. Volumul camerei de presare înmulțit cu ciclurile de presare ale echipamentului într-o oră. Adică , din datele tehnice aflăm volumul camerei de presare. Tot din datele tehnice aflăm și în câte secunde execută berbecul presei de balotat un ciclu de presare. Astfel putem calcula cate cicluri orare avem, și respectiv volumul orar în metri cubi pe oră.

 

După ce aflăm câți metri cubi procesează echipamentul pe oră, putem calcula și productivitatea unei prese de balotat în tone sau kilograme pe oră, aproximând, sau dacă avem mijloace, chiar calculând cât cântărește un metru cub din materialul pe care dorim să-l procesăm. Acest calcul este valabil pentru orice presă de balotat reciclabile, și nu doar pentru modelele noastre.

 

Să luăm exemplu modelul nostru de presă cel mai căutat, numit SPR75. Această presă este ideală pentru a balota carton, însă poate balota și alte tipuri de materiale reciclabile , dar și RDF sau deșeu menajer. Presa are o cameră de presare cu un volum de 1.1 metri cubi și 20 de secunde ciclul de presare. Astfel această presă de balotat poate procesa un volum de 198 metri cubi pe oră.

 

Mai departe aflarea productivității în tone pe oră este simplă, pentru orice echipament. Avem nevoie să înmulțim volumul procesat cu greutatea materialului respectiv pe metru cub. Diferitele tipuri de material, influențate de gradul de calitate al acestora au o anumită greutate raportată la un metru cub.

 

Spre exemplu, tot la modelul SPR75, la un material care cântărește 20 kg pe metru cub , productivitatea este de 4 tone pe oră, la un material cu 35 kg pe metru cub, productivitatea este de 6.9 tone pe oră.

 

Dacă am avea materiale cu o greutate de 50 sau 70 kilograme pe metru cub și am calcula aceste greutăți la puterea de procesare a modelului SPR75, acestea propulsează productivitatea la 10 respectiv 14 tone pe oră. Însă acest lucru este posibil doar la o presă de balotat mare.

 

 

Deși echipamentul este capabil să proceseze materialul calculat, trebuie luat în calcul și factorul uman. Luând în considerare factorului uman, și a timpilor morți ai acestuia, aveți nevoie de o marjă de eroare. Din aceasta cauza, recomandăm, dacă la utilizarea acestui sistem în a calcula productivitatea echipamentului care doriți să il achizitionați, să luați în calcul doar 70% din rezultat.

 

În cazul nostru, presa de balotat SPR75, procesează PET (material cu 20 kg/metru cub) cu o productivitate de 4 tone pe ora în teorie și 2.5 tone/oră în practică, respectiv la carton (material 35 metri cubi) are o productivitate de 6,9 tone/oră în teorie și 4,5 tone pe oră în practică.

 

Productivitatea ne ajută să înțelegem dacă o presa este capabilă să proceseze materialul gestionat într-o lună, dar și la gestionarea fluxurilor de material. Aceste date sunt importante pentru a stii ce model de echipament se potriveste intr-o statie de sortare spre exemplu, unde avem un flux de diferite deșeuri.

 

Banda de alimentare

 

Productivitatea unei prese de balotat deșeuri este influențată direct de banda de alimentare aferentă acesteia. O presă de balotat automată nu poate atinge niciodată productivitatea calculată mai sus fără o banda de alimentare, din cauza factorului uman. Capacitatea de alimentare a operatorului, crește când există o bandă de alimentare, deoarece în cazul de față, operatorul poate alimenta banda direct cu un echipament din dotare precum volă sau motostivuitor, sau poate fi descărcat din mașina de colectare direct pe bandă. Banda va prelua cât material este necesar pentru prelucrare, iar cuva presei de balotat are rol de stocare temporară, în cazul în care materialul preluat este mai mult decât capacitatea volumetrică a camerei de presare.

 

Banda de alimentare a presei de balotat, poate fi diferită, în funcție de nevoile clientului, de amplasament, sau de planul de preluare al materialelor. Una din cele mai comune și productive este banda de alimentare de tip V, cu partea orizontală de la bază îngropată.  Acesta este tipul de bandă discutat în paragraful de mai sus, cu o parte orizontală la baza de aproximativ 3 metri în general, dar și cu posibilitate de extindere în caz de nevoie, spre exemplu pentru a prelua materialul de la o stație de sortare deșeuri. Banda de tip V este formată dintr-o secțiune orizontală, care poate fi îngropată sau supraterană, și o secțiune oblică, care ridică materialul la gura de alimentare a presei, cu o înclinație nu mai mare de 32 grade.

 

 

Alte tipuri de benzi sunt tipul Z, care este similar cu tipul V, doar că este formată din a treia secțiune, care este tot orizontală, aflată la capătul secțiuni oblice. Aceasta este de regula foarte scurtă. Și nu în ultimul rând banda de tip I, care este formată dintr-o singură secțiune oblică, cu o cuvă de alimentare. Poți afla mai multe aici: https://recondis.com/contact/

 

 

Tipuri de materiale

 

Pe lângă detaliile tehnice și banda de alimentare, productivitatea presei este influențată și de materialul prelucrat. Spre exemplu metrul cub de carton va fi tot timpul mai greu decat metrul cub de PET, și astfel productivitatea este mai mare la carton decât la PET-ul prelucrat pe același echipament.

 

Tipurile de materiale ce pot fi presate pe o presă automată de balotat deseuri, luând exemplul de mai sus, modelul SPR75, sunt foarte variate. De la carton și PET până la HDPE, doze, folie, hârtie, chiar și RDF sau gunoi menajer. Însă productivitatea va fi diferită la fiecare tip de material.

 

Productivitatea – Concluzie

 

Productivitatea unei prese de balotat poate fi influențată de mai mulți factori. Presele Recondis de balotat au o productivitate între 1 și 30 de tone pe ora, depinzând de modelul ales și materialul balotat. Acestea au motoare între 18.5 kW și 120 kW, cu baloti rezultați între 250 kg și 1000 kg.

 

Componente opționale

 

Presele de balotat automate pot fi accesorizate cu componente opționale pentru anumite aplicații sau anumite materiale. Componente precum:

-Răcitor sau încălzitor de ulei high-tech, pentru situațiile în care echipamentul rulează în temperaturi care fac necesară încălzirea sau răcirea uleiului.

-Sistem de lubrifiere automat pentru lanțul benzii de alimentare.

-Sistem start-stop al motorului pentru reducerea consumului de curent electric.

-Sistem antiblocare în cuva de alimentare, pentru balotarea materialelor dificile, sau doar pentru siguranța deblocării instante a materialului în cuva de alimentare în caz că intervine un blocaj.

 

Însă două din cele mai importante componente opționale, în afară de banda de alimentare care în cele mai multe cazuri este esențială, sunt Perforatorul de PET și Virbulatorul.

 

Perforatorul de PET

 

Perforatorul de pet, este o componentă opțională a unei prese de balotat, dar poate fi și un echipament individual. Acest echipament perforează PET-ul, pentru a putea fi balotat. Camera de lucru a unui perforator de PET este formată în general din 2 axe, care au montate pe acestea cuțite pentru perforare. Aceste axe se învârt în sens invers fiecare, și astfel PET-ul este perforat.

 

 

 

Perforatoarele de pet influențează și ele productivitatea unei prese de balotat. Cu cât perforeaza mai mult PET, cu atât mai mult poate procesa presa de balotat PET.

 

Perforatorul de PET Recondis vine cu un sistem de cuțite inovator. În general uzura cuțitelor intervine după aproximativ 1 an de folosință, și este necesară înlocuirea acestora pentru ca echipamentul să funcționeze în continuare. Însă perforatorul nostru este dotat cu cuțite ce au formă de triunghi, cu 3 vârfuri ascuțite, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. La perforare este folosit doar un singur vârf al fiecărui cuțit. Când acest vârf se uzează, nu este necesară înlocuirea cuțitelor, ci doar schimbarea vârfului uzat cu unul din cele 2 vârfuri ascuțite ale cuțitului triunghi rămase. Astfel avem minim 3 ani de utilizare fără a fi nevoie de achiziția unui set nou de cuțite.

 

Virbulatorul

 

Virbulatorul este componenta unei prese de balotat hartie, dar poate fi și un echipament individual, care afâna maculatura. La fel ca PET-ul, maculatura este un material dificil de balotat, cu o presa orizontală, dacă nu exista virbulator. Caietele, cărțile , revistele și așa mai departe,ne afânate,  opun o forță foarte mare asupra berbecului, care presează acest material, și îl pot destabiliza, sau chiar deloca de pe șinele de ghidare a acestuia.

 

 

Atât Virbulatorul cât și Perforatorul de PET sunt componente opționale ce pot fi pozitionate direct în gura de alimentare a presei de balotat. Acestea sunt încorporate în sistemul de control al echipamentului și pot fi acționate automat, din panoul de control al presei de balotat, când materialele în cauza necesită a fi balotate.

 

Ce trebuie sa ai in vedere?

Ce trebuie să ai în vedere când vrei să achiziționezi o presă de balotat și cum trebuie să îți planifici producția? Sunt două întrebări foarte importante când ești în pragul unei achiziții.

 

Rezumatul celor expuse mai sus sunt răspunsul la a doua întrebare. Cum îți planifici producția cu noul echipament?  Având toate datele despre materialele ce necesită balotare, experiența cu procesarea acestora, fluxul lor, dar și rezultatul scontat în minte, poți găsi echipamentul care se potrivește procesului tău de balotare. Dacă vrei sa faci un test, contacteaza-ne, si vom afla impreuna de ce echipament ai nevoie.

Însă echipamentul care ți se potrivește, poate fi furnizat de mai mulți producători.

 

Aici intervine răspunsul primei întrebări. Ce trebuie sa ai în vedere când vrei să achiziționezi o presa de balotat reciclabile?

 

În acest context nu știu dacă putem defini foarte bine calitatea. Toate echipamentele sunt de calitate. Însă unele echipamente vin cu ceva în plus, ce și se potrivește, iar aceștia sunt factorii pe care ar trebui să îi ai în vedere:

 

-Suportul de la producător; Pe lângă instalarea echipamentului, este foarte importantă instruirea operatorilor, monitorizarea comportamentului presei de balotat și nu în ultimul rând reglajele fine. După instalarea echipamentelor, Recondis oferă asistență la operare, instruind personalul, face teste practice echipamentului, și reglează echipamentul pentru a funcționa la capacitate optimă pentru fiecare client în parte, dupa modul de lucru si materialele acestuia. Toate aceste operațiuni se întind pe toată durata unei luni, de la punerea în funcțiune.

 

-Mentenanța și garanție; Garanția este un aspect foarte important în vederea unei achiziții. Însă eu cred că și mai importantă este mentenanța echipamentului achiziționat. Mai bine să previi decât să repari. Recondis oferă mentenanță pentru echipamentele sale prin inspecție tehnică odată la 6 luni, însă oferă și indicațiile necesare pentru mentenanța proprie de zi cu zi, efectuată de către operator. Astfel ne asigurăm împreună că echipamentul va avea o durată de viață mai mare.

 

-Piese pe stoc; Un aspect important sunt consumabilele și piesele de schimb. În acest domeniu o pauză de la funcționare poate fi foarte costisitoare afacerii. Important este să existe piese de schimb pe stoc, și să nu așteptăm după producătorii din alte țări să le trimită. Recondis recomandă clienților să achiziționeze piese de schimb, dar are și stoc de piese pentru echipamentele vândute.

 

-Service; Pe langa echipele Recondis, care vor interveni în cel mai scurt timp de la orice sesizare, Recondis oferă și o platformă de service numita Recondis Reports. Aici poți monitoriza acțiunile de mentenanță, istoricul echipamentelor, raportul erorilor și multe altele.

 

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important în alegerea echipamentului este prețul. Dacă ai ajuns până aici cu cititul, tot ce pot spune este să ne ceri o ofertă . Vei fi plăcut surprins.Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial