+(40) 746 306 044 contact@recondis.com

Există foarte multe obiceiuri care pot salva mediul ȋnconjurător şi care sunt la ȋndemâna oricui, nu doar a specialiştilor. Mai mult decât atât, practicile prezentate ȋn acest articol sunt şi foarte uşor de implementat şi pot salva chiar şi bugetul de familie.

 

 

1.Plantaţi un copac

 

După cum spune şi tradiţia despre lucrurile care trebuie făcute ȋntr-o viaţă, plantarea unui copac este se află ȋn fruntea listei. Plantaţi un copac oriunde aveţi posibilitatea, ȋn grădina blocului, ȋn curte sau când faceţi o drumeţie. Copacii folosesc dioxid de carbon şi creează oxigen pe toată durata vieţii lor, reprezentând o investiţie atât de prezent, cât şi de viitor.

 

 

2.Precolectarea separată a deşeurilor

 

O altă modalitate de salvare a mediului ȋnconjurător şi a bugetului de familie, ȋn acelaşi timp, este reprezentată de precolectarea separată a deşeurilor şi pliarea ambalajelor voluminoase, după o clătire ȋn prealabil a acestora. În acest fel, cantitatea care va ajunge la groapa de gunoi va scădea cel puţin la jumătate, iar colectorii vor transporta optim, fără a mai transporta atât de mult aer către staţiile de sortare.

 

 

Sursă foto – iridexsalubrizare.ro

 

3.Sprijinirea afacerilor locale

 

Sprijinirea afacerilor locale, chiar dacă poate părea un stereotip, este o modalitate bună de a reduce amprenta de carbon, pentru că se diminuează sau se anulează poluarea provocată de transportul mărfurilor de la mare distanţă.

 

4.Purtaţi ȋntotdeauna o sacoşă la dumneavoastră

 

Timpurile ȋn care fiecare doamnă sau domnişoară purta ȋn poşetă cel puţin o sacoşă pliabilă, pentru cumpărăturile făcute ȋn drum spre casă, de la serviciu, erau mult mai sănătoase pentru mediul decât acestea ȋn care fiecare vânzător din piaţă oferă o pungă din plastic la orice legumă cumpărată.

 

Pungile din plastic sunt incredibil de dăunătoare pentru mediu, motiv pentru care ar fi ideal să revenim la obiceiul sănătos al pungilor din pânză ȋn geantă sau ȋn maşină.

 

 

5.Reglaţi problemele autoturismului ȋn timp util

 

Dacă tot am adus vorba de maşină mai sus, recomandarea noastră este să reglaţi problemele autoturismului personal, ori de câte ori acestea apar, deoarece autovehiculul va funcţiona mai bine şi, implicit, va consuma mai puţin combustibil şi va produce mai puţine emisii, dacă se află ȋn parametrii optimi de funcţionare.

 

 

6.Utilizaţi regimul „second-hand”

 

În loc să cumpăraţi haine noi, puteţi să ȋncercaţi să faceţi o vizită ȋn magazinele second-hand sau să vă ȋnscrieţi ȋn grupurile specifice de pe reţelele de socializare, ȋn care se vând şi se cumpără haine rămase nepurtate sau purtate foarte puţin, la preţuri mult mai mici decât ȋn magazine.

 

Specialiştii spun că producţia de textile şi industria modei, ȋn general, sunt o adevărată presiune asupra mediului, din cauza substanţelor chimice utilizate la faricarea hainelor.

 

 

7.Înercaţi să nu mai utilizaţi automatele de cafea

 

Cafeaua preparată acasă este mult mai bună şi mai sănătoasă decât cea de la automatele de cafea. Mai mult decât atât, acest lucru ne oferă posibilitatea să folosim propria cană reutilizabilă şi să nu mai fim nevoiţi să aruncăm la gunoi ȋncă un pahar din plastic sau carton nereciclabil.

 

 

8.Utilizaţi un umidificator

 

Pentru a ȋncălzi mai eficient locuinţa nu este nevoie neapărat să creşteţi temperatura termostatului, ci este mult mai ieftin să amplasaţi un umidificator la nivelul caloriferului. Mai mult decât atât, dacă veţi pune ȋn el apă ȋn care aţi fiert coji de portocale şi beţişoare de scorţişoară, veţi da şi o aromă festivă casei.

 

 

9.Utilizaţi, cât de mult este posibil, lumina naturală

 

Încercaţi să permiteţi soarelui să intre ȋn casă cât mai mult posibil, ȋn special ȋn camerele orientate spre sud, pentru a obţine o căldură şi o lumină naturală ȋn casă şi, ȋn acelaşi timp, pentru a vă ȋmbunătăţi starea de spirit, chiar şi ȋn anotimpul rece.

 

10.Utilizaţi metode de economisire a energiei electrice

 

Dacă este posibil, încercați să mergeți la culcare mai devreme, seara. Vă va ajuta să vă treziți mai devreme și cu mai multă poftă de muncă, dar, în principal, va fi o metodă bună de economisire a energiei electrice.

 

11.Încercaţi să utilizaţi batistele din pânză

 

Chiar dacă poate părea ciudat, e mai bine pentru mediu să folosim batiste din pânză, cum făceam unii dintre noi în copilărie, decât să cheltuim atât de mult pe șervețele din hârtie, care sunt nereciclabile.

 

La fel și prosoapele de bucătărie sunt mai eco decât cele din hârtie, la rolă.

 

 

12.Încercaţi să folosiţi cât mai mult mediul online ȋn mod util

 

Plătiți-vă facturile online și solicitați-le furnizorilor să nu vă mai trimită documentele printate, în cutia poștală. Astfel reduceți poluarea provocată de transport, consumul de hârtie, de tonner și, de ce nu, riscul de a intra în contact cu un plic prăfuit și atins de foarte multă lume.

 

Utilizând cât de mult posibil aceste metode, dar şi multe altele existente, veţi reuşi, cu siguranţă să economisiţi banii familiei, dar şi să protejaţi mediul ȋnconjurător.